Verdien-Veranda? Ja, ja…

Dus jij wilt meer weten over de verdien-veranda? Hier vind je de ervaringen van Ludo!

Aanleiding

Hoe heeft Ludo dit project aangevlogen?

Directe aanleiding voor het idee ligt in de veranda van de vorige woning. Die had een volledig gesloten dak (donker!). Ook bleek tijdens de renovatie bij het weghalen van de schroten dat er flink schimmel tegen het dakbeschot zat. Een gevolg van een niet-geïsoleerd bovenliggend dak. Oftewel: wil je een goede overkapping bouwen op traditionele wijze die niet te donker is dan zit je alvast opgescheept met de volgende kostenposten:

 • Isolatie van het dakbeschot
 • Lichtkoepels of een lichtstraat

Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor een moderne alu opbouw met glazen of polycarbonaat panelen. Maar dat wilde Ludo niet…

Dus: Ludo wilde een overkapping met meer licht, zonder bouwkundige gebreken.

Gezien Ludo’s duurzaamheidsvirus wilde hij het dakoppervlak – al dan niet in de toekomst – benutten voor zonnepanelen. Waarna het idee ontstond om in plaats van een traditioneel dak gewoon die zonnepanelen als dak te gebruiken: die zijn al van glas en kunnen een flinke sneeuwlast makkelijk aan. Dat levert direct een aanzienlijke besparing op de benodigde materialen voor zowel het traditionale dak als de zonnepanelen zelf: naast ontbrekend dakbeschot en dakbedekking zijn er geen montageframes meer nodig voor zonnepanelen. Je begrijpt: Ludo zag eigenlijk enkel voordelen… Verder wilde hij robuust Douglas hout toepassen, zowel voor de uitstraling als de duurzaamheid. Het oog wil tenslotte ook wat.

Oriëntatie

Na wat Google-werk bleek iets dergelijks natuurlijk gewoon te bestaan, onder de naam “solar veranda”. De prijzen voor een bouwpakket in de afmetingen welke Ludo in gedachten had begonnen bij ca. € 10.000, exclusief montage. Dat had Ludo nou niet in gedachten. Bovendien hebben deze bouwpakketten de standaardmaat zonnepanelen (1.00 x 1.65m), waardoor de diepte van de veranda 3.30m zou worden. Dat is met het oog op inregenen krap, was de ervaring in de vorige woning.

Het wensenlijstje zag er daarmee ongeveer als volgt uit:

 • Overkapping uitgevoerd in robuust Douglas hout.
 • Totale afmetingen ca. 7m breed, 4m diep (waarvan 5 x 4m overdekt, dus 20m2: dat is voldoende ruimte voor een comfortabele loungeset en eettafel).
 • Zonnepanelen in de afmetingen 2.00 x 1.00m als dak, in totaal 10 stuks (2 rijen van 5).

Vervolgens is Ludo (na eerst online houthandels en een fysieke bouwmarkt te hebben bezocht) naar de lokale houthandel annex handelaar in tweedehands bouwmaterialen gegaan om eens te kijken óf en zo ja wát voor Douglas hout deze aanbood. Dat bleek het geval: zeer betaalbare balken van 14x14cm (voor minder dan de prijs van 12x12cm elders), draagbalken van 19x7cm, planken en rabatdelen. Alles nieuw. Met die maten in de hand is Ludo gaan schetsen.

Dan de zonnepanelen. Hiervan zijn er verschillende typen. Het gros van de panelen heeft enkel aan de bovenzijde glas, en aan de onderzijde een (meestal) witte folie. De frames van de panelen zijn meestal blank aluminium, al komt zwart ook veel voor. Ook bestaan er zogenaamde “glas-glas” panelen: die hebben aan beide zijden van de cellen glas en zijn vaak ook “bi-facial”. Dat laatste wil zeggen dat ook licht wat vanaf de onderkant de panelen bereikt (bijvoorbeeld door reflectie) wordt omgezet in elektriciteit. In dit geval koos Ludo voor glas-glas bi-facial panelen met zwarte profiel om esthetische redenen. Bijkomend voordeel is de hoge opwekkingscapaciteit en de relatief goede performance bij weinig zonlicht.

Aanschaf

Ludo heeft z’n materialen bij diverse aanbieders aangeschaft;

 • De lokale houthandel voor al het houtwerk.
 • De Hornbach voor verstelbare betonpoeren, RVS schroeven, gegalvaniseerde lange schroeven om de balken te fixeren.
 • Energie Advies Holland voor de 10 stuks glas-op-glas 2.00×1.00m panelen, omvormer en kabels.
 • Elektramat.nl voor de grondkabel, groepenkast en ander elektramateriaal.

Het boodschappenlijstje zag er als volgt uit:

ProductAantal
Houtwerk (alles in Douglas, totale kosten € 1.500)
Staanders 14 x 14 x 300cm 4
Liggers 19 x 7 x 500cm10
Palen 10 x 10 x 250cm t.b.v. achterwand en zijwand8
Rabatdelen 20 x 2 x 400cm 35
Planken 20 x 2 x 500cm3
Bevestigingsmateriaal (totale kosten € 400)
RVS schroeven 5x80mm (200 stuks)1ds
RVS schroeven 4x35mm (400 stuks)1ds
Constructieschroef 8x200mm Torx galv.verzinkt (50 stuks)1ds
Betonpoer met verstelbare plaat 24-15 cm 40cm grijs4
Paalpunthouder 91x91x900mm met bevestigingsset10
Dakschroef RVS A2 met afdichtring 4,5×65 mm, 25 stuks1ds
Oplegrubber (zelfde als voor polycarbonaat panelen) 25m 1rol
Zonnepanelen (totale kosten € 2.300)
Zonnepanelen: JA Solar 375Wp glas-glas bi-facial 2.00m x 1.00m 10
Omvormer: Growatt MTL-S 3600 1
Bekabeling rood+zwart (meter) 5
Aardkabel (meter)2
Grondkabel omvormer > meterkast 6 mm2 (meter)25
Aardlekautomaat 20A1
IP55 Groepenkast 250×200 (BxH) 1-Fase1
Werkschakelaar 2-polig 25A1
Middenklemmen zonnepalen16
Eindklemmen zonnepanelen8
Al met al een aardig gevuld lijstje…

De totale prijs van dit alles (na teruggave van de BTW bij de Belastingdienst voor de zonnepanelen) kwam op afgerond € 4.200.

Ludo heeft hierbij niet de kosten van het onderliggende terras meegerekend: ca. 4m3 zand, 40m2 betontegels zonder facet 50x50cm, en plinten uitgevoerd in Cortenstaal (totaal ca. € 1.000 aan materiaalkosten).

Installatie

Ludo heeft geluk met een handige schoonvader. Samen met hem heeft hij in totaal ca. 10 dagen verdeeld over meerdere weken de complete overkapping opgebouwd, inclusief de installatie van de zonnepanelen. Het was een leuke en leerzame klus, die bestond uit achtereenvolgens:

 1. Aanleg van het terras, waarbij direct de betonpoeren voor de staanders op de juiste plek geplaatst zijn. Vergeet niet vooraf de grondkabel richting meterkast op de juiste plek in te graven! Kies die grondkabel in de juiste (extra grote) diameter: dit is nodig wanneer de zonnepanelen bij wisselend felle zon opeens veel vermogen leveren, wat richting meterkast “geduwd” moet worden. Een omvormer overbrugt op zo’n moment de natuurlijke weerstand in de kabel door het voltage op te schroeven, totdat hij automatisch afschakelt bij 253 Volt. En dat afschakelen wíl je natuurlijk niet. Op Elektramat.nl staat een tabel met benodigde diameter, in het geval van Ludo 6mm2 (afhankelijk van lengte en omvormervermogen).
 2. Vervolgens opbouw van de achter- en zijwand, tevens schutting. Paalhouders inslaan, palen monteren, alles waterpas stellen, rabatdelen aanbrengen. Het geheel twee keer beitsen.
 3. Plaatsing van de 4 stuks 14x14cm staanders aan de voorkant.
 4. Plaatsing van de 19x7cm ligger op de staanders voorzijde. De liggers hebben we bij elke staander ca. 5cm ingezaagd zodat deze verzonken op de staander valt. Dit alles gewoon met de cirkelzaag. En vervolgens gefixeerd met een lange constructieschroef. Vergeet nooit voor te boren! Verder is een simpele rasp ideaal om grove splinters en spanen te verwijderen.
 5. Plaatsing van de 7 stuks 19x7cm dwarsliggers vanaf ligger achterwand naar ligger voorzijde. Deze liggers zijn in een lichte hoek geplaatst zodat regenwater van de panelen aan de achterkant er af stroomt en niet op de panelen blijft staan. Ook deze liggers ingezaagd en gefixeerd. E.e.a. is vrij precies uitgemeten: op deze dwarsliggers (om de meter 1 ligger) komen de zonnepanelen te liggen, met tussen elk paneel de juiste ruimte voor de montageklem.
 6. Vervolgens op de dwarsliggers de onderlegrubbers geniet.
 7. Op de onderlegrubbers de zonnepanelen gelegd welke middels de montageklemmen en dakschroeven werd gefixeerd. Tussen de 2 rijen een dubbelgebouwen onderlegrubber t.b.v. de waterdichtheid.
 8. De twee boeidelen (Douglas planken van 20cm breed) aan de voorzijde maken het geheel af. Aan de zijkanten zijn smalle boeidelen aangebracht zodat de panelen minder zichtbaar zijn.
 9. Montage van de omvormer, werkschakelaar, groepenkast en benodigde bekabeling. Ludo zei al eerder over de installatie van zonnepanelen: doe zo’n klus niet zelf wanneer je geen verstand van elektra hebt! Laat in dat geval de panelen plaatsen door iemand met kennis van zaken.
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (I)
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (II)
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (III)
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (IV)
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (V)
Solar veranda in aanbouw
In aanbouw (VI)
Tsja dit is het dak inderdaad
Tsja dit is het dak inderdaad…
Panelen detail
Panelen detail (I)
Panelen detail
Panelen detail (II)

Ervaringen en rendement

Update juli 2021: de panelen hebben inmiddels in een krappe 2 jaar tijd 5.800 kWh geproduceerd. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 21 cent per kWh is daarmee € 1.218 terugverdiend, op een totale aanschafprijs van € 2.300. Omgerekend is dat ruim € 50 per maand.

Mede door de uitsparing op dakbeschot en aanverwante materialen (ca. €600) én de besparing op reguliere zonnepanelenframes gaat Ludo de meerkosten voor het “zonnepanelendak” in minder dan 4 jaar terugverdienen! De totale overkapping (inclusief terras) heeft hiermee een terugverdientijd van minder dan 9 jaar, waarna “de tuin” geld gaat opleveren. Betaald genieten dus. Dat noemt Ludo nou “win-win”!

Zie voor berekeningen en financieel rendement (ook t.o.v. beleggen) de pagina over z’n reguliere zonnepanelen.

De verdien-veranda na 2 jaar; inmiddels een gerieflijke verblijfsplek met tafel en loungeset.
De verdien-veranda na 2 jaar; het is elke dag genieten! Ludo had nog reststukken van de 14x14cm staanders en heeft daar (met nog wat extra planken en balkjes) de tuintafel van gemaakt…

Enkel positieve ervaringen dus? Niet helemaal. Ludo meende dat de standaard onderlegrubbers wel voor voldoende waterdichtheid van het zonnepanelendak zouden gaan zorgen. De zonnepanelen zelf hebben vierkante profielen die perfect aansluiten op de ribbels van de onderleggers. In de praktijk viel dit tegen: bij een regenbui lekte het dak op elk kruispunten van de panelen. Daarom heeft hij inmiddels alle naden tussen de panelen afgekit met dakkit. Hiermee is de lekkage grotendeels opgelost, maar nog steeds druppelt het op 3 punten bij een stortbui. Er is goed mee te leven, maar achteraf gezien zou hij profielsets hebben bijgekocht (zie hieronder).

Profielset t.b.v. beglazing en polycarbonaat panelen
Deze profielsets heeft Ludo dus niet. Hij heeft enkel de hier zichtbare onderlegrubbers gebruikt.

Resumerend

Ludo is tevreden met de overkapping én het gegenereerde rendement!

Hoe verder?

Hoe nu zelf verder als je ook zo’n overkapping wilt bouwen? Ludo raadt je dan aan je eerst goed te oriënteren, zoals hij ook gedaan heeft. Vervolgens is het simpelweg de handen uit de mouwen! Werk bij voorkeur samen met iemand van wie jij veel kunt opsteken. En bestudeer bestaande constructies: beter goed gejat dan slecht bedacht! Geniet daarbij van zowel de klus als het resultaat!

Ludo wenst je alvast veel succes!