Wat voor boiler??

Ludo volgt al langer een duurzaamheidstopic op Tweakers.net. Daar blijken meer mafketels actief zoals hijzelf, die – bij voorkeur voorzien van subsidie – allerlei spullen installeren die het klimaat en portemonnee ontzien.

Een van die speeltjes is de warmtepompboiler. Eigenlijk gewoon zo’n elektrische boiler zoals je die vroeger regelmatig zag, maar nu voorzien van een zuinige warmtepomp die het water verwarmt. In plaats van een energieslurpend warmte-element. Ludo heeft de pomp in de garage staan, waar ie de warmte uit de lucht haalt en koude lucht terug blaast. Er zijn ook handige harries die de afgekoelde lucht in de zomer in een kamer terug blazen. “Helaas” heeft Ludo ook een zonneboiler staan, waardoor de warmtepomp zomer’s bijna nooit aanslaat – en dus ook geen lucht af koelt…

Wanneer je tot voor kort zo’n warmtepompboiler van een gerenommeerd merk (Atlantic) uit België liet bezorgen betaalde je na aftrek van de subsidie minder dan 100 euro netto. En dan zat er ook nog eens een extra spiraal in waar je een zonneboiler of – en daar worden de creatieve sleutelaars blij van – de vloerverwarming op kunt aansluiten. Daar komt dan nog wat aansluitmateriaal bij (koppelingen en leidingen), waarmee Ludo voor minder dan 400 euro klaar was.

Nou ja, om een lang verhaal kort te maken: Ludo heeft zo’n ding staan en verwarmt sindsdien heel zuinig z’n warme water…

De warmtepompboiler. Eigenlijk een traditionale boiler waar in plaats van een verwarmingselement een warmtepomp bovenop is geplakt.
Maar wel zo’n 3x zo zuinig als zijn ouderwetse broertje…
Helaas wel wat lawaai. Gelukkig zorgen geïsoleerde aan- en afzuigslangen voor effectieve demping.