Warmere voeten (en dak)

Een warmtepomp? Dan moet je eerst je huis geschikt maken. Door te isoleren. En te isoleren. En nog meer te isoleren. En ja – hoe verassend – er was nog een subsidie-tje beschikbaar waar nog geen gebruik van was gemaakt. Dus niet getreurd; zowel extra vloerisolatie als dakisolatie aangeschaft. Waarmee de isolatiewaarde van de vloer bijna verdrievoudigd is. Ludo stookt tenslotte niet voor de kruipruimte. O ja, en ook meteen maar het glas laten aanpakken: van oorspronkelijk “gewoon” dubbel glas naar HR++…

Helpt het? Ja – de vloer is nu 3 graden warmer. En het huis koelt minder snel af. Is de gasrekening explosief gedaald? Niet echt – de isolatie van het huis (bouwjaar 1992) was tenslotte al redelijk. Spijt? Nee hoor, naast een comfortabeler huis kan er straks een warmtepomp met lagere capaciteit aangeschaft (lees: minder kostbaar).

Een stapeltje PIR isolatie in afwachting van installatie…
Ga je na-isoleren? Bezuinig dan niet op de isolatiewaarde; je gaat nooit meer extra plakken (de totale isolatiewaarde van de vloer zit nu op Rd 5.60).
Er zijn leukere klussen dan in de kruipruimte platen plakken…
Maar uiteindelijk heb je dan ook wat: warme voeten!
De XPS (=rotvrije) isolatie staat klaar voor na-isolatie van het dak.
Ook hier niet bezuinigd op de isolatiewaarde: 14cm dikke platen met een Rd waarde van 3,90. Dat brengt de totale Rd waarde boven 5 in het geval van Ludo… De ISDE subsidie maakt gelukkig veel goed, de materiaalkosten zijn grotendeels terugverdiend.
Ja, ook een plat dak kun je in sommige gevallen prima van buitenaf na-isolaren. Helaas is XPS niet UV-bestendig dus moest Ludo hier bovenop nog rubber tegels plaatsen. Bovendien moesten de eerder geplaatste zonnepanelen deels losgehaald zodat de isolatie geplaatst kon worden – wat een ellende… Maar goed – het resultaat mag er zijn.
Ook het glas maar meteen aangepakt. Bij 2 isolatiemaatregelen leverde dat ook extra ISDE subsidie op…
HR++ glas past in de meeste bestaande kozijnen als vervanging van traditioneel dubbel glas.
Meestal is het type glas simpel af te lezen in de spouw: hier HR++ zoals je ziet. Soms staat ook de U waarde vermeld; HR++ heeft een U-waarde van 1,1 of lager.

Pssst – ook een beetje krap bij kas? Voor duurzaamheidsmaatregelen heeft het Rijk prima leningen beschikbaar, tegen bijna geen rente. De aflossing betaal je uit de besparing op je energienota. Bij een slecht geïsoleerd huis eigenlijk een no-brainer: spouwmuurisolatie betaalt zich in 3 jaar terug…