Gasloos!

Het is zover; Ludo is Gasloos! Het was een lange weg, maar het doel is bereikt! Na verhoging van de ISDE subsidie op warmtepompen heeft Ludo een inkoopactie georganiseerd bij de op Tweakers.net bekende Duitse huisleverancier. Hoewel de prijzen al stijgende waren konden hij en een aantal Tweakers de geavanceerde Panasonic all-in-one monobloc warmtepomp aanschaffen tegen de oude prijs. Levering liet vervolgens enkele maanden op zich wachten.

Inmiddels is de pomp geplaatst en draait naar tevredenheid. Het geluid valt 100% mee, net als het elektriciteitsverbruik.

Het was een lange maar boeiende reis, waarin Ludo veel heeft geleerd. Hij is tevreden over het resultaat!

Omdat het inmiddels erg lastig is om een installateur te vinden, tenminste een die realistische installatiekosten rekent, besloot Ludo zelf installateur te worden. Inmiddels is hij geregistreerd bij de KvK als installatiebedrijf voor verwarmingsapparatuur en advies. Zo kan hij mede-Tweakers voortaan ook helpen. Aan het inlezen en uitzoekwerk heeft Ludo tenslotte de nodige uurtjes besteed – die kunnen anderen zich dan besparen!

De ISDE subsidie is inmiddels aangevraagd en verkregen, wat in het geval van Ludo de totale kosten voor ruim 2/3 dekt (kleine nuance: Ludo rekent zijn uren hierin niet mee, het is tenslotte ook z’n hobby!).

De warmtepomp op z’n fundering.
Aanleg van het leidingwerk, onder het huis door naar de garage waar de (nieuwe) vloerverwarmingsverdeler is geplaatst.
Monitoring van het elektraverbuik in de meterkast. De ingebouwde monitoring is onnauwkeurig.
Een nieuwe RVS verdeler met de nodige kranen, zodat de warmtepomp ’s zomers gebruikt kan worden voor vloerkoeling. Links de aan- en afvoer voor het buffervat van de zonneboiler; die wordt volgend jaar nog aangesloten.
Op het controlepaneel is ook de buitentemperatuur af te lezen.
Via het controlepaneel is het wel en wee van de pomp te volgen en het gedrag aan te passen.