Voor niets gaat de zon op (2)

Tsja, wat kun je na zonnepanelen dan nog meer. Omdat Mr. Gasloos zag dat de installatieregels van de ISDE subsidies gingen wijzigen – doe-het-zelven wordt nu effectief ontmoedigd – heeft hij op de valreep nog een zonneboilerset besteld. Compleet met 500 liter buffervat. Zowel voor ondersteuning van de vloerverwarming als warm (drink)water.

Mr. Gasloos moet toegeven dat dit best een uitdagend project was. Een hoop leidingwerk, twee batterijen heatpipes, gescheiden circuits, een buffervat, expansievaten, driewegkleppen, aansluiten van de elektronische aansturing – daar was hij wel de nodige weekenden zoet mee. Maar ja, dan heb je ook wat. Gemeten via de logging op Mindergas.nl komt hij op een besparing op het totale gasverbruik van ca. 20 procent (ca. 300-400 m3 jaarlijks). Met daarnaast in de zomermaanden “gratis” warm water voor douche en bad. Omgerekend komt hij daarmee op een terugverdientijd van ca. 7 jaar. Daar wordt ie ook nog eens dagelijks aan herinnerd; de racks met “heatpipes” zijn nogal prominent zichtbaar. Tsja, je kunt niet alles hebben…

P.S. Mr. Gasloos kijkt graag vooruit. Het buffervat van de set gaat dan ook later van pas komen bij de warmtepomp: de kans op “pendelen” – de warmtepomp die zijn warmte niet goed kwijt kan wanneer hij al op minimaal vermogen draait, bijvoorbeeld bij oplopende buitentemperaturen – wordt hiermee geminimaliseerd.